Login

Register

Login

Register

MENUMENU

Welkom op onze hockeystick hulp pagina, die je helpt met het uitzoeken van een nieuwe stick. Uiteraard begrijpen we dat het online lastig is om de voor jou, zo passend mogelijke stick, te vinden. Daarom hebben we hieronder een paar punten op een rij gezet die dit gemakkelijker maken, zodat je aan het einde van deze pagina antwoord hebt op de vraag : “Welke stick pas het best bij mij?”

Belangrijke hoofdpunten om te overwegen:

 

Bekijk deze korte introductievideo om in 8 stappen de juiste hockeystick te hebben: 

1. Sticklengte

De juiste sticklengte is erg belangrijk bij het uitzoeken van een nieuwe stick. Wanneer er met een te lange of te korte stick gespeeld wordt kan dit negatieve invloed hebben op het lichaam van de speler. Daarnaast kan dit ook invloed hebben op de ontwikkeling van de techniek, let daarom dus goed op de lengte. De maat van een hockeystick wordt altijd weergegeven in inches. In de jeugd hockeyen de spelers tot aan een lengte van 36 inch, hierna volgt de volwassen lengte (36,5”).

De twee belangrijkste punten om op te letten bij het opmeten van de correcte sticklengte voor jeugdspelers is;

  •  De stick mag nooit boven de navel uitsteken.
  •  De stick mag nooit onder het heupbot komen.

Zorg er altijd voor dat je stick aan deze twee punten voldoet.
LET OP! Dit geldt alleen voor jeugdsticks, bij volwassensticks is dit niet meer aan de orde.

Hoe kom ik erachter welke lengte ik nodig heb?

  1. Draag normale schoenen / hockeyschoenen
  2. Ga rechtop staan
  3. Meet vanaf de grond de afstand tot aan de onderkant van de navel.
  4. Zet het aantal centimeters om in inches en je hebt de lengte van de stick, bij twijfel kies dan altijd voor de kleinere stick van de twee.

 

Sticklengte in Inches Sticklengte in Centimeter
24 61 CM
25 63 CM
26 66 CM
27 69 CM
28 71 CM
29 74 CM
30 76 CM
31 79 CM
32 81 CM
33 84 CM
34 86 CM
35 89 CM
36 91 CM
36.5 Standaard volwassenen lengte 93 CM Standaard volwassenen lengte
37.5 Junior lengte advies geld hier niet 95 CM Junior lengte advies geldt hier niet
38.5 Junior lengte advies geld hier niet 98 CM Junior lengte advies geldt hier niet

2. Kromming

Er zijn vele krommingen mogelijk voor een hockeystick. Bij de goede keuze van een kromming, kun je ervoor zorgen dat je als speler nog meer jouw eigen spel benaderd. Hierbij kan men denken aan een mid-bow voor mensen die zich focussen op een gerichte passing en als tegenhanger een extreme-lowbow voor mensen die meer focus willen met 3D-dribbling of het slepen van een strafcorner.

De krommingen verdelen wij in 4 klassen:

  • PRO-BOW
  • MID-BOW
  • LOW-BOW
  • EXTREME LOW-BOW

Pro-Bow:

De hockeystick met een Pro-Bow kromming is ideaal voor een allround speler, die zowel over techniek beschikt als een goede strakke pass. Doordat hij net iets krommer is dan de Mid-Bow geeft hij iets meer speelgemak bij een indian dribble of verandering van speelrichting. Maar dit zonder dat hij gelijk alle voordelen van een mid-bow wegneemt en er nog veel behouden m.b.t. passing.

Mid-Bow:

De mid-bow kromming is de meest gangbare kromming, deze stick is uitermate geschikt voor een startende hockeyer of een hockeyer die meer de focus op zijn passing legt. Door de minimale kromming kan er een gerichte strakke pass gegeven worden en zijn ballen het makkelijkst te stoppen.         

Low-Bow

Hockeysticks met een low-bow kromming zijn sticks voor spelers die de 3D spel eigenschappen willen benaderen. Door de kromming onder in de stick is het makkelijker onder de bal te komen, waardoor de bal makkelijker gelift kan worden in een actie of pass. Daarnaast is doordat de haak meer naar binnen staat de bal makkelijker te controleren bij het dribbelen. Wat wel belangrijk is bij een low-bow stick is dat je de slagtechniek iets dient aanpassen, doordat de haak meer onder de bal komt kan je sneller de bal omhoog slaan.

Extreme low-bow

De Extreme low bow zijn de sticks met de maximale kromming. Hierdoor kan men maximaal onder de bal komen en wordt het 3D spel maximaal benut. Daarnaast zorgt een extreme low bow dat er makkelijker hoge ballen gespeeld kunnen worden. Hierdoor wordt een scoop of een liftpass makkelijk gemaakt door met een extreme low bow te spelen.

 

Verder worden naast de extreme low bow sticks ook in deze kromming de sleepsticks gemaakt. Dit zijn sticks die een extreme low bow hebben met als aanvulling een sleepgeul en/of een ovalen grip om binnen de grenzen toch de maximale kromming te kunnen bereiken. Ook hier geldt weer dat je rekening houden moet met het aanpassen van de slag, daar deze snel omhoog kan gaan bij een standaard houding. LET OP! Doordat de kromming zo extreem is is het aantal spelers wat hiermee speelt erg klein, dit omdat het bij een hele specifieke manier van hockeyen hoort.

3. Carbonpercentage

Ook het carbonpercentage speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van een hockeystick. Het carbonpercentage bepaalt de stijfheid van de stick. Naarmate het percentage oploopt neem ook het stugge/stijve gevoel van een stick toe. Door de toename van het carbonpercentage wordt de stick stugger, dit zorgt ervoor dat je de bal meer snelheid mee kunt geven bij een pass of slag. De keerzijde hiervan is, dat bij een foutieve aanname, de bal verder van de stick afspringt en je dus wat controle inlevert. Dit betekent dat een goede stop/slag techniek vereist is bij een hoog percentage carbon (80% of hoger). Kort samengevat, naarmate het percentage carbon stijgt, wordt er meer verwacht van de techniek van de speler/speelster.

Om dit te vereenvoudigen zou je de sticks kunnen indelen in 3  groepen, op basis van carbon percentage. Namelijk;

      Groep 1               10% – 30% carbonpercentage

In de eerst groep schalen wij de sticks van 10 tot 30% carbon, deze stick zijn zeer toegankelijk voor de hockeyers die net beginnen met hockey of aan de eerste volwassenenstick toe zijn. Hierbij kan men denken aan teams vanaf de D/C lijn. Door een relatief laag percentage carbon heeft de speler/speelster veel controle en moet hij/zij harder werken om de bal in beweging te krijgen, dit is zeer gunstig voor het ontwikkelen van de techniek.

      Groep 2               30% – 70% carbonpercentage

De tweede groep benaderd de grootste groep onder de hockeyers, waarbij de sticks voor bijna elke hockeyer geschikt is. Vaak zien wij dat jonge technische hockeyers vaak een stick kiezen uit deze categorie, omdat hier altijd een stick te vinden is die aansluit op de speelstijl. Daarnaast zal de gemiddelde senioren hockeyer(ster) ook prima uit de voeten kunnen met een stick uit deze groep.

      Groep 3               70% – 100% carbonpercentage

In de derde en laatste groep vinden we sticks die vaak gebruikt worden door de selectiespelers in zowel de senioren teams, als de laatste jeugdteams . Deze sticks zijn zeer stug en geven veel kracht. Hierdoor kan er meer snelheid gecreëerd worden bij het passen en schieten van de bal. Het hoger carbonpercentage zorgt er ook voor dat er een hoog balgevoel ontstaat, zodat de speler/speelster precies kan voelen wat de bal doet.

4. Gewicht

Naast het carbonpercentage en de kromming is er ook nog een verschil in het gewicht van de stick. Ook het gewicht is weer te verdelen in een aantal groepen.

     Extra-Extra-Light             475 – 520 gram

XX-light zijn sticks voor de ultieme dribbelkoningen onder de hockeyers. Door het lichte gewicht kan men de maximale handelingssnelheid behalen. Als kanttekening moet hier wel bij gezegd worden dan een stick daardoor wat kracht verliest een de slag of passing vanwege de gewichtsverhouding ten op zichtte van de bal.

      Extra-Light                         520 – 550 gram

XL-light is een stick die vaak door de jongere hockeyers gebruikt wordt, deze stick is voor jonge spelers een goede uitkomst om de hoge stickhandeling te behouden. Dit in verband met het lagere gewicht en de nog niet volledige ontwikkeld kracht van jonge spelers. Daarnaast zie je ook dan veel technische spelers vaak neigen naar een Extra Light stick, omdat dit de handelingssnelheid verhoogt.

      Light                                     550 – 590 gram

Light klasse is de meest gebruikte gewichtsklasse in de hockeysticks, dit komt doordat deze gewichtsklasse het best aansluit bij de meeste hockeyers. Er is genoeg gewicht voor een krachtige slag of pass, zonder dat de handelingssnelheid laag wordt. Hierdoor kiezen de meeste spelers dus voor een light klasse stick.

      Medium                              590 – 630 gram

Ondanks dat deze stick steeds minder voorkomt, zijn er nog steeds een aantal merken die deze gewichtsklasse voeren. Door het relatief hoge gewicht, ontstaat er een erg hoge slagkracht, echter lever je hierdoor wel fors in op handelingssnelheid. Dit gewicht wordt vaak gebruikt door verdedigend ingestelde spelers, omdat deze vaak langere passes versturen en een beetje extra gewicht dit makkelijke maakt.

Wij verkopen geen medium hockeysticks meer. Dit komt omdat deze hockeysticks eigenlijk niet meer geproduceerd worden.

Ben je eruit welke hockeystick het beste bij jou past?

Wordt het een Adidas hockeystick of toch een Brabo, Dita of Osaka hockeystick? Mocht je nou toch nog met vragen of onduidelijkheden zitten dan zijn wij altijd direct bereikbaar voor stickadvies.

Mail ons op info@de-hockeywinkel.nl of bel even naar 053- 4230498.

Onze best verkochte hockeysticks

  • Sale
    -15%

    Adidas ESTRO .4

    De perfecte partner als je met jouw spel wilt bepalen wat er gebeurt op het veld. Met deze adidas Estro hockeystick houd jij bij direct spel alle controle …

    229.95 195.95
  • Sale
    -25%

    Adidas Youngstar .9 JR

    Verbeter je allround skills met deze Adidas Youngstar .9 junior hockeystick. De goed uitgebalanceerde mid-bow kromming helpt je de bal onder controle te houden. De klassieke, ronde krul …

    39.95 29.95
  • Sale
    -25%

    Adidas Youngstar .9 JR

    Verbeter je allround skills met deze Adidas Youngstar .9 junior hockeystick. De goed uitgebalanceerde mid-bow kromming helpt je de bal onder controle te houden. De klassieke, ronde krul …

    39.95 29.95
  • Sale Featured
    -20%

    Osaka Pro Tour 40 – Pro Bow

    De Osaka Pro Tour 40- Pro Bow heeft met de Pro Bow de beste dribbelvorm ter wereld. De maximale kromming ligt op 250mm van de haak met een …

    154.95 123.95

Door verder gebruik te maken van De Hockeywinkel webshop ga je akkoord met ons cookie beleid.
Sluiten